Wrocław: wyprawki szkolne trafiły do uczniów!

Podopieczni Świetlicy Środowiskowej „Miś” we Wrocławiu cieszą się ze swoich wyprawek szkolnych. Nowe obuwie sportowe, plecaki, piórniki czy zeszyty otrzymali dzięki akcji „Powrót do szkoły”.

Akcja zorganizowana przez Fundację Pociecha trwała od 17 sierpnia do 17 września. W jej ramach wyprawki otrzymały m.in. dzieciaki ze świetlicy „Miś”.

– Samo przekazanie wyprawek wzbudziło wśród wychowanków wiele emocji – relacjonuje Sławomira Wojtyś z Fundacji Pociecha. – Każdy cieszył się z otrzymanych darów, tym bardziej, że niektóre rzeczy dziewczęta i chłopcy mogli osobiście wybrać w sklepie. Zakup szkolnego wyposażenia był możliwy dzięki pieniądzom, jakie w ramach akcji „Powrót do szkoły” przekazali darczyńcy.

Ponadto jedna anonimowa osoba sama zakupiła i przesłała artykuły szkolne według zgłoszonego przez dzieci zapotrzebowania.

– Były to dodatkowe bloki rysunkowe, flamastry, piórniki, kredki, cyrkle i inne przydatne elementy wyprawki – mówi Sławomira Wojtyś.

Kampania społeczna „Powrót do szkoły” odbyła się dzięki zaangażowaniu wielu osób i firm.

– Dziękujemy wszystkim, których pomoc umożliwiła przygotowanie tej akcji – podkreśla przedstawicielka fundacji. – Szczególnie dziękujemy agencji reklamowej Brand Garden z Wrocławia, która na zasadach pro bono stworzyła kreację kampanii, będącą jej kluczowym elementem. Dziękujemy również firmom, za sprawą których nasza kampania była widoczna w mieście. Np. firmy Cityboard Media, Clear Channel, Reklama Tęczowa bezpłatnie udostępniły powierzchnie reklamowe. Informacja o naszej akcji ukazała się również w prasie, co było możliwe dzięki wsparciu i udostępnieniu powierzchni reklamowej przez spółkę Agora, tygodniki Polityka i Forum oraz magazyn Dziecko Najlepsza Inwestycja. O akcji zrobiło się „głośno” dzięki spotowi kampanii, nagranemu za darmo przez muzyka Mateusza Dźwigałę. Spot był emitowany bezpłatnie w ramach kampanii społecznej m.in. na antenie Polskiego Radia Wrocław.

– Posiadanie wyprawki szkolnej daje dzieciom radość i poczucie bezpieczeństwa – podkreśla Magdalena Nowicka, kierownik Świetlicy Środowiskowej „Miś” we Wrocławiu. – Jeśli mam wyprawkę, nie jestem inny, nie widać mojej biedy, nie muszę ciągle pożyczać i narażać się na ośmieszanie.

Podczas wydawania wyprawek w świetlicy gościł również dziennikarz Radia ZET Gold Mikołaj Madziąg, który nagrał rozmowy ze Sławomirą Wojtyś oraz podopiecznymi „Misia”.