Ciepłe posiłki w „Misiu”

Ciepłe posiłki w Misiu

Wchodzisz do domu, zapalasz światło i zaglądasz do lodówki – co dziś na obiad? Jak dobrze, że ktoś bliski pomyślał o tobie! Wystarczy tylko podgrzać i gotowe… Zwykła codzienność? Niekoniecznie.

Co najmniej jeden ciepły posiłek w ciągu dnia to podstawa prawidłowego odżywiania. Większość z nas może sobie na niego pozwolić bez problemu, ale w rodzinach borykających się z problemem skrajnego ubóstwa lub innymi trudnościami nie jest to już wcale tak oczywiste. W takich rodzinach żyje w naszym kraju około pół miliona dzieci. Niektóre z nich uczęszczają do Świetlicy Środowiskowej „Miś” we Wrocławiu.

– Dzieci wchodząc do świetlicy zaraz pytają o coś do jedzenia – mówi Agata Daczkowska, wychowawczyni w „Misiu”.

Dzięki darczyńcom, którzy już przekazali – za pośrednictwem Fundacji Pociecha – środki na ten cel wychowankowie świetlicy dwa razy w tygodniu otrzymują ciepłe posiłki np. w postaci zestawu obiadowego: kurczak, ziemniaki i zestaw surówek. W pozostałe dni – dzięki dotacji z urzędu miasta oraz mikrofalówce podarowanej ostatnio przez firmę AmRest – mogą liczyć np. na podgrzewane parówki czy kanapki z żółtym serem.

– Naszym marzeniem jest zebranie środków, które pozwolą na to, aby do końca roku codziennie [tj. od poniedziałku do piątku, kiedy otwarta jest świetlica „Miś”] zapewnić dzieciom pełnowartościowy i ciepły zestaw obiadowy – mówi Sławomira Wojtyś z Fundacji Pociecha. – Dzięki współpracy z okolicznym barem mlecznym jesteśmy w stanie kupować urozmaicone, pożywne i duże porcje obiadów w bardzo przystępnych cenach.

Świetlica Środowiskowa „Miś” we Wrocławiu zapewnia bezpłatnie dzieciom i młodzieży bezpieczne miejsce po szkole, pomoc w nauce i możliwość rozwijania swoich zainteresowań.

Pomóż ufundować regularne ciepłe posiłki dla dzieci z „Misia”! Prosimy o wpłatę na konto Fundacji Pociecha w Banku Pekao SA: 15 1240 1994 1111 0010 4697 5666 z dopiskiem „darowizna na ciepły posiłek”. Dziękujemy w imieniu dzieci!

Change in Theme Options or on the cause edit page

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress