„Dawanie jest radością” – podsumowanie grudniowej akcji

Z wielką satysfakcją podsumowujemy naszą akcję „Dawanie jest radością”. Dzięki hojności darczyńców najmłodsi otrzymali wymarzone, grudniowe prezenty.

W ramach akcji od połowy listopada do 20 grudnia zbieraliśmy środki na prezenty dla potrzebujących dzieci. Zebrana kwota pozwoliła na przygotowanie paczek dla 61 podopiecznych ze świetlic środowiskowych, które wspieramy. Wśród prezentów były również upominki zgodne z marzeniami dzieci, o których pisały wcześniej w listach do darczyńców.

– Dzieciaki ze Świetlicy Środowiskowej „Miś” we Wrocławiu marzyły m.in. o małych zestawach klocków lego, piłkach nożnych, odzieży sportowej – wymienia Sławomira Wojtyś z Fundacji Pociecha. – Uroczyste wręczenie paczek odbyło się 23 grudnia w siedzibie świetlicy.

W świetlicach w Opolu i Lidzbarku Warmińskim prezenty zostały kupione przez wychowawczynie. W drugim z tych miast dzieci wybrały sobie prezenty bezpośrednio w sklepie, z czego niezmiernie się ucieszyły.

– Dzieci były szczęśliwe z możliwości zrealizowania swoich życzeń – mówi wychowawczyni Wioletta Grudzińska.

Oprócz darów pieniężnych, dzięki którym zostały przygotowane paczki z prezentami, wiele firm przekazało dla dzieci dary rzeczowe. W Gdańsku dzięki zaangażowaniu firmy Touax do dzieci ze świetlicy „Grodzisko” trafiły mp3, obuwie piłkarskie, koce i ubrania z wizerunkami ulubionych postaci z bajek, kosmetyki i inne, atrakcyjne prezenty, a dzięki firmie TS Group – gry planszowe. Ponadto firma AmRest z Wrocławia dla najmłodszych z tamtejszej świetlicy ufundowała nowe buty (częściowo finansowane także z bonów od firmy CCC), odzież, słodycze, maskotki, a także bezpłatne zajęcia sportowe, lekcje włoskiego i wycieczkę po Wrocławiu z przewodnikiem, zakończoną ucztą w KFC. Z kolei wolontariusze ze stowarzyszenia biegaczy „Parkrun” przekazali dla dzieci z „Misia” ciastka, soki, płatki śniadaniowe, mleko, bakalie. W Opolu firma IFM ECOLINK przekazała dla dzieci słodycze, owoce, soki, materiały plastyczne.

– Chcemy też podziękować panu Grzegorzowi Kowalczykowi z firmy „Kolportex Usługi Reklamowe”, który bezpłatnie przewiózł z Wrocławia do Opola paczki z prezentami. Ponadto firma Rossmann przekazała zestawy zawierające m.in. szczoteczki, pasty do zębów i kosmetyki, a firma medialna Bauer – książki, płyty DVD, gry planszowe oraz kremy do rąk. Te dary także trafiły do naszych podopiecznych – mówi Sławomira Wojtyś.

Zorganizowanie akcji „Dawanie jest radością” było możliwe dzięki zaangażowaniu Agencji Reklamowej Max Arpp, która stworzyła kreację kampanii (billboardy, citylighty, grafiki do druku i Internetu). Firmy Cityboard Media i Clear Channel za darmo udostępniły powierzchnie reklamowe na bilbordach we Wrocławiu (Cityboard Media także w Opolu), firma Profil bezpłatnie udostępniła słupy ogłoszeniowe w Opolu, Reklama Tęczowa słupy we Wrocławiu, a MZK Opole powierzchnię reklamową w autobusach. Za darmo lub za symboliczną opłatą reklama akcji ukazała się w Polityce, magazynach Forum i Dziecko Najlepsza Inwestycja, a także w publikacjach spółki Agora.

Wszystkim, którzy sprawili dzieciom i… sobie (zgodnie z nazwą akcji) olbrzymią radość, serdecznie dziękujemy!!!