„Miś” zmienia swoje oblicze, czyli remont świetlicy

Sierpień to dla uczniów czas wakacji, ale zupełnie inaczej może mieć się sprawa np. w szkołach. Tam bowiem wtedy często trwają remonty i inne przygotowania do rozpoczynającego się we wrześniu roku szkolnego. Podobnie było w tym roku w świetlicy środowiskowej „Miś” we Wrocławiu, w której w sierpniu odmalowano dwie ściany w głównej sali zajęć.

Świetlica „Miś” od początku istnienia do dziś ma swoją siedzibę przy ul. Oleśnickiej we Wrocławiu. Z jej działalności zapoczątkowanej przez grupę zapalonych wolontariuszy skorzystały już dziesiątki dzieci. Jednak lokal świetlicy – umiejscowiony w tzw. starym budownictwie – wymaga systematycznej dbałości o to, aby mógł spełniać standardy pozwalające na organizowanie w nim zajęć dla dzieci oraz aby był dla nich przyjaznym miejscem.

– Półtora roku temu została położona gładź i zrobione malowanie na pierwszych dwóch ścianach głównej sali zajęć. W sierpniu tego roku podobna praca została wykonana na pozostałych dwóch ścianach – relacjonuje Magdalena Nowicka, kierownik świetlicy „Miś”.

Remont został sfinansowany w większości ze środków urzędu miasta. Fundacja Pociecha wsparła prace, przekazując m.in. dodatkowe farby i akcesoria do malowania. Te dary oraz gips (wszystko od firm Flügger i Castorama) będą mogły być wykorzystane także w trakcie kolejnego etapu remontu w przyszłym roku.

Z dotacji urzędu został zakupiony również nowy przepływowy podgrzewacz wody (poprzedni zepsuł się podczas tegorocznych wakacji). Został on wymieniony przez wolontariusza.

– Dziękujemy wszystkim – Urzędowi Miasta, Fundacji Pociecha oraz każdemu, kto pomógł w przeprowadzeniu kolejnego etapu remontu – mówi Magdalena Nowicka.

Fundacja Pociecha dodatkowo zbiera środki, które będą mogły zostać wykorzystane w przyszłości na częściowe pokrycie kolejnych etapów remontu. Renowacja bardzo potrzebna jest w sali komputerowej oraz w świetlicowej kuchni. Odświeżenia wymaga również toaleta.

Wpłać dar na konto Fundacji Pociecha w Banku Pekao SA: 15 1240 1994 1111 0010 4697 5666 z dopiskiem „darowizna na remont świetlicy” i pomóż dzieciom z „Misia”!

castorama   flugger