Fundacja POCIECHA w 2023 roku. Podsumowanie

Koniec grudnia i początek stycznia to szczególny czas, w którym podsumowujemy miniony rok i wdrażamy plany na ten nowo rozpoczęty. Dla nas 2023 rok był bardzo pracowity i niezwykle owocny!

Jednym z największych bodźców do zmian, jakie zaszły w zeszłym roku, było otrzymanie dotacji z Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich (PROO). Dzięki temu projektowi nasza „pociechowa” społeczność powiększyła się o dwie nowe osoby: koordynatorkę ds. świetlic oraz menadżerkę biura. Cztery dodatkowe ręce do pracy otworzyły przed nami wiele nowych możliwości. W ramach PROO przeszliśmy szkolenia, które miały na celu podniesienie kwalifikacji i zoptymalizowanie działań, byśmy mogli docierać z pomocą do jeszcze większej liczby dzieci. Na najbliższe lata mamy ogromne ambicje i plany do zrealizowania!

Świetlix po raz czwarty

W 2023 roku przeprowadziliśmy już czwartą edycję szkolenia „Świetlix”. Tym razem udział w kursie wzięło 23 uczestników z 11 świetlic z całej Polski. Jesteśmy niezmiernie szczęśliwi, że możemy wspierać dzieci poprzez edukację wychowawców i kierowników świetlic środowiskowych. W ten sposób realizujemy nasza misję.

Podczas szkolenia poruszyliśmy niezwykle ważne kwestie, takie jak uzależnienia najmłodszych, a także depresja i zagrożenie samobójstwem wśród dzieci i młodzieży. Więcej informacji o czwartej edycji Świetlixa przeczytacie TUTAJ.

Rok 2023 w liczbach

Poza programem PROO zrealizowaliśmy wiele ważnych projektów, dzięki którym dotarliśmy z pomocą bezpośrednio do najmłodszych. Jak co roku wsparliśmy półkolonie zimowe i letnie. Zorganizowaliśmy zimowisko i kolonie letnie dla dzieci z Polski i Ukrainy, zapewniliśmy wyjścia sportowo-integracyjne z okazji Dnia Dziecka oraz wrześniowe wyprawki szkolne wraz z markowymi bluzami i dresami. Przez zaprzyjaźnionych wolontariuszy z Ukrainy przekazaliśmy ciepłe, zimowe ubrania i koce dzieciom z Chersonia. Przez cały rok finansowaliśmy ciepłe posiłki dzieciom uczęszczającym do świetlic środowiskowych. Właśnie zakończyła się nasza kampania charytatywno-społeczna „Dawanie jest radością”, dzięki której zebraliśmy fundusze na prezenty dla podopiecznych fundacji. Dla dzieci często samotnych, zapomnianych nawet przez najbliższych. Radość na ich twarzach podczas rozdawania paczek jest dla nas największym prezentem i nagrodą.

• Ponad 6378 ciepłych posiłków, z których skorzystało 282 dzieci
  • 284 uczestników wyjazdów wakacyjnych