Rusza nabór do 5. edycji ŚWIETLIXA!

Drodzy kierownicy i wychowawcy Świetlic środowiskowych, socjoterapeutycznych i podwórkowych! Zapraszamy Was serdecznie do wzięcia udziału w bezpłatnym szkoleniu – piątej odsłonie Świetlixa.

Zaplanowaliśmy dla Was dwie części: praktyczną i merytoryczną. Podczas pierwszej z nich dowiecie się, jak skutecznie stworzyć kampanię fundraisingową na przykładach własnych działań, a w merytorycznej nasi specjaliści poprzez wykłady i warsztaty zwiększą Waszą wiedzę w zakresie psychologii dzieci i młodzieży. Dzięki temu Wasza praca z podopiecznymi placówek będzie bardziej efektywna, co dla dzieci będzie ogromnym plusem. Poruszymy tematy takie jak: zagrożenia samobójstwem wśród dzieci i młodzieży, a także sposoby budowania relacji czy komunikację interpersonalną.

Jakich rezultatów możecie spodziewać się po udziale w piątej edycji Świetlixa? Możecie:

• zdobyć praktyczną wiedzę jak pomóc dzieciom w temacie uzależnień,
  • dowiedzieć się jak reagować na trudne zachowania,
  • wzmocnić kompetencje organizacyjne,
  • dowiedzieć się, jak skutecznie stworzyć i prowadzić kampanię fundraisingową,
  • rozwinąć umiejętności w obszarze nowych technologii,
  • nawiązywać lokalne kontakty,
  • skutecznie komunikować się z dziećmi i w zespole.

Szczegółowe informacje

Szkolenie obejmuje 4 dni (2-3 kwietnia 2024 i 24-25 kwietnia 2024). Odbędzie się w formie stacjonarnej w jednej z placówek Stowarzyszenia Hajstra w Bielsku-Białej. Dokładne adresy i godziny podamy bliżej terminu Świetlixa.

Kto może wziąć udział w projekcie Świetlix?

Do udziału w projekcie zapraszamy kierowników i wychowawców świetlic środowiskowych, socjoterapeutycznych i podwórkowych z terenu całej Polski. Warunki naboru (kryteria brane pod uwagę podczas rekrutacji):

• świetlica, którą reprezentujecie, kieruje swoje wsparcie do dzieci i młodzieży, zagrożonych wykluczeniem społecznym,
  • obejmujecie wsparciem min. 10 dzieci,
  • w szkoleniu może wziąć udział stały wolontariusz (pełnoletni z podpisaną umową wolontariacką) z Waszej świetlicy, który pomaga Wam w organizacji, uważacie że ma potencjał i chcecie pomóc mu rozwinąć się w tej pracy,
  • przynajmniej jedna osoba w świetlicy pracuje w pełnym wymiarze godzin.

Formularz zgłoszeniowy

Osoby zainteresowane udziałem w projekcie zapraszamy do wypełnienia FORMULARZA. Na zgłoszenia czekamy do 15 marca 2024 r.

W drugim etapie skontaktujemy się z wybranymi organizacjami, z których wybierzemy 10 do udziału w Świetlixie.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o projekcie Świetlix, zapraszamy TUTAJ.