Dlaczego stworzyłyśmy kurs ŚWIETLIX?

Do pierwszych szkoleń nowej edycji szkolenia ŚWIETLIX pozostały tylko 3 tygodnie. Z niecierpliwością czekamy na to spotkanie z kierownikami i wychowawcami świetlic, bo zdajemy sobie sprawę, jak ważne są to kwestie.

ŚWIETLIX działa już od dwóch lat. Z każdym rokiem jego oferta się rozwija, a wszystko po to, by jak najlepiej odpowiedzieć na potrzeby dzieci ze świetlic środowiskowych. Ale tak właściwie, to…

Dlaczego powstał ŚWIETLIX?

Na to pytanie odpowiada obecna Prezeska Fundacji POCIECHA, Joanna Pieszka:

Wszystko zaczęło się od pytania: W jaki sposób możemy pomagać jeszcze większej liczbie dzieci? Rozszerzyłyśmy więc naszą działalność i objęłyśmy współpracą większą liczbę świetlic. Ale pytanie dalej nurtowało: Co jeszcze? W końcu zobaczyłyśmy, że poprzez dzielenie się naszą wiedzą, pomoc może dotrzeć do większego grona.

Po tym niesamowitym odkryciu, zaczęłyśmy sprawdzać, czy rzeczywiście jest na coś takiego zapotrzebowanie w świetlicach. Bo pierwszym krokiem przed rozpoczęciem działania, jest zbadanie potrzeb osób, którym chcemy pomóc. Wtedy taka pomoc jest najskuteczniejsza.

Przeprowadziłyśmy ankietę wśród kadry świetlicowej i okazało się, że wiele świetlic ma bardzo mało lub w ogóle nie ma funduszy na szkolenia… A chcieliby w nich uczestniczyć, bo czują taką potrzebę. Chcieli wiedzieć, jak zdobywać dodatkowe fundusze, jak lepiej wspierać dzieci i młodzież.

Dlatego stworzyłyśmy program, który odpowiada na ich potrzeby. Dzięki szkoleniu kadry, możemy lepiej pomagać dzieciom i docierać do większej liczby dzieci. Czyli kadra jest takim przedłużeniem naszego ramienia pomocy dzieciom.

– mówi Karina Rawdanowicz-Wróbel, nasza Koordynatorka Szlachetnych Inicjatyw. Nie było więc na co czekać, wprowadziłyśmy nowy plan w życie.

Wyłoniły nam się 3 obszary: merytoryczny – jak pracować z dziećmi, aby je wzmacniać; organizacyjny – w zakresie marketingu, czyli jak mówić o sobie i swoim działaniu z perspektywy świetlic oraz fundraisingowy, czyli słowem: jak pozyskiwać środki.

Bardzo się cieszymy, że nasz pomysł na ŚWIETLIX urósł do takich rozmiarów i że widzimy dobre owoce tej wspólnej pracy. Bardzo serdecznie zachęcamy wszystkich kierowników i wychowawców świetlic do uczestnictwa w nadchodzącej edycji – więcej informacji TUTAJ.