3 powody dla których warto wesprzeć akcję „Powrót do szkoły”

Blisko milion dzieci przeszło w minionych latach epizod związany z depresją[1]. Jedynie 8 tysięcy dzieci wg NFZ jest na nią leczonych[2], a przy tym nie maleje odsetek samobójstw[3]. Depresja wśród młodych osób jest drugą przyczyną śmierci zaraz po wypadkach drogowych[4]. Oprócz uporczywej presji szkolnej winne są także nowe technologie, dzięki którym niezmiernie łatwo jest kogoś upokorzyć, publikując zdjęcie lub film w sieci. Ofiarami hejtu coraz częściej padają dzieci[5]. Szczególnie te z najbiedniejszych, często dotkniętych problemem alkoholizmu, rodzin[6]. Dlatego stworzyliśmy kampanię „Powrót do szkoły”, aby pomóc dzieciom zobaczyć nareszcie szkołę w jasnych barwach. Bez uczucia strachu i wstydu. Tak po prostu: Godnie!

Chcemy, aby szkoła i nauka kojarzyła się dzieciom z niepowtarzalną szansą na lepsze życie! A nie z uczuciem strachu i wstydu. Pragniemy, aby dzieci w szkole nabierały siły i pewności siebie, a nie popadały w depresję, która niejednokrotnie kończy się próbami samobójczymi. Dlatego zróbmy wspólnie wszystko, aby o naszej akcji było naprawdę głośno! Czasem tak niewiele trzeba!

Wystarczy wpłacić cegiełkę na stronie: www.fundacjapociecha.pl/powrotdoszkoly i udostępnić informację w internecie wszędzie, gdzie się tylko da! Warto też przynajmniej jednej osobie wśród naszych bliskich opowiedzieć, jak czasem niewiele trzeba, by przywrócić dzieciom godność i nadzieje na lepsze życie! Przywróćmy dzieciom godność w szkole, tak aby nigdy już nie powtórzyły się takie historie jak ta – 13- letniej Wiktorii z Giżycka[7].

Poznaj 3 powody, dla których warto przyłączyć się do akcji!

Powrot do szkoly

Przypisy:
[1] Zdaniem światowej sławy psychologa P. Zimbardo dane dotyczące depresji wśród polskich dzieci i młodzieży są alarmujące także w relacji do wskaźników depresji w innych krajach. Por.: http://www.rp.pl/artykul/1044039-Polska-szkola-niszczy-dzieci.html
[2] Prawie 8 tysięcy dzieci w Polsce leczy się na depresję (dane NFZ za rok 2014). Zob.: http://twarzedepresji.pl/o-depresji-u-dzieci/ Depresja dotyka już nawet 6-letnie dzieci. Zob.:  https://www.ipla.tv/Wystarczy-chciec-depresja-dzieci-i-mlodziezy
[3] Wg danych Fundacji Dajmy dzieciom siłę przyczyną co piątego zgonu dziecka w wieku od 10 do 19 lat jest samobójstwo. Statystki policyjne potwierdzają, że liczba samobójstw wśród dzieci w ciągu ostatnich 5 lat wzrosła i obecnie znajduje się na stałym poziomie około 450 zgonów rocznie. www.statystyka.policja.pl/st/wybrane-statystyki/zamachy-samobojcze/
[4] „W Polsce pomiędzy 2012 a 2014 rokiem odsetek samobójstw wśród osób do 24. roku życia wzrósł 1,7 raza (z 1271 do 2213), a odsetek samobójstw w ogóle – 1,5 raza (z 4177 do 6165). Zamachu na swe życie dokonuje nawet 6 tys. dzieci i nastolatków rocznie”. […] Na występowanie zachowań samobójczych ma wpływ splot różnych czynników (genetycznych, biologicznych, socjologicznych, psychologicznych i środowiskowych), jak izolacja społeczna, niski status socjoekonomiczny czy przebieg chorób psychicznych i somatycznych.” Zob.: http://zobaczjestem.pl/samobojstwa-u-mlodziezy-liczbach/
[5] Zob.: http://www.egaga.pl/hejt-w-sieci-ma-grozne-konsekwencje-dla-dzieci/
[6] Najważniejsze aspekty biedy i problemów, jakimi dotknięte są polskie dzieci, zostały opisane w raporcie: Dzieci się liczą 2017 – Raport o zagrożeniach bezpieczeństwa i rozwoju dzieci w Polsce. Zob.: Raport: Dzieci się liczą 2017
[7] Zob.: http://www.tvp.info/28037274/internetowy-hejt-przyczyna-samobojstwa-13latki-drugi-uczen-probowal-targnac-sie-na-zycie