Za nami CUDOWNY Dzie艅 Dziecka! 馃尯

Tegoroczny Dzie艅 Dziecka okaza艂 si臋 bardzo piknikowy. Cho膰 raz pogoda by艂a lepsza, raz gorsza, za ka偶dym razem Dzieciaki bawi艂y si臋 cudownie! Zapraszamy Was na relacj臋 ze wszystkich aktywno艣ci w tym roku 馃檪

W tym roku z naszej pomocy i dofinansowania na Dzie艅 Dziecka skorzysta艂o oko艂o 650 podopiecznych 艣wietlic 艣rodowiskowych! Bardzo nas to cieszy. Dzia艂o si臋 wiele cudownych rzeczy! We Wroc艂awiu mia艂y miejsce dwa pikniki: jeden organizowany przez nas na terenie Aeroklubu Wroc艂awskiego, a drugi we wsp贸艂pracy z plac贸wk膮 „T臋cza” na Praczach. W obydwu przypadkach Dzieci mog艂y zje艣膰 pyszny ciep艂y posi艂ek, przygotowany przez Fundacj臋 Mniej Wi臋cej.

Wsparli艣my tak偶e trzy 艣wietlice w Gda艅sku. Dzieci z „Przystani” wzi臋艂y udzia艂 w ciekawych warsztatach kreatywnych. 艢wietlica „Mrowisko” otrzyma艂o cztery du偶e paczki pe艂ne materia艂贸w plastycznych, zasponsorowanych przez niesamowit膮 firm臋 ESVS! Jeste艣my przekonani, 偶e dzie艂a Dzieci b臋d膮 cudowne! Bardzo ciekawe wydarzenie mia艂o miejsce tak偶e w „Go艣cinnej Przystani” w Gda艅sku. Tam podczas pikniku odwiedzi艂 najm艂odszych niezwyk艂y go艣膰 – iluzjonista, kt贸ry pokaza艂 wiele sztuczek i opowiedzia艂 jak pasja sta艂a si臋 jego sposobem na 偶ycie.

Wycieczka do zoo

Dla 艣wietlicy PCT艢iI w Nienadowej 1 czerwca up艂yn膮艂 pod znakiem wycieczki do zoo w Zamo艣ciu, gdzie niekt贸re Dzieciaki mia艂y okazj臋 po raz pierwszy zobaczy膰 du偶e, dzikie zwierz臋ta. Wi臋cej o tej wyprawie przeczytacie TUTAJ.

Piknik w Aeroklubie Wroc艂awskim

To by艂 jeden z pierwszych piknik贸w, jaki zorganizowali艣my jako Fundacja POCIECHA i uznajemy go za ca艂kowity sukces! Wydarzenie odby艂o si臋 na terenie Aeroklubu Wroc艂awskiego dzi臋ki uprzejmo艣ci zarz膮du stowarzyszenia, za co ogromnie dzi臋kujemy! Dzieci ze 艣wietlic Mi艣 i Narnia pozna艂y histori臋 lotnictwa i by艂y wniebowzi臋te, 偶e mog艂y wsi膮艣膰 do samolotu i szybowca. Opr贸cz tego gra艂y tak偶e w moping i puszcza艂y ba艅ki mydlane. Wydarzenie zako艅czy艂o si臋 loteri膮 fantow膮, w wyniku czego ka偶dy otrzyma艂 ma艂y prezencik. Rado艣ci by艂 ogrom!

Warsztaty kreatywne

Dzieci z Plac贸wki Wsparcia Dziennego „Przysta艅” w Gda艅sku wzi臋艂y udzia艂 w warsztatach kreatywnych, poprowadzonych przez Akademi臋 zabawy i edukacji „Wykrzyknik”. – Warsztaty obejmowa艂y r贸偶ne aktywno艣ci. Na pocz膮tku mogli艣my si臋 pobawi膰 w wyznaczonym do tego miejscu, by艂 basen z kulkami, zje偶d偶alnia, trampolina i inne zabawy. Nast臋pnie przeszli艣my do kolorowej sali, gdzie animatorki poprowadzi艂y zabawy przy muzyce i karaoke. Po dobrej zabawie udali艣my si臋 do drugiego pomieszczenia, gdzie robili艣my 艣wiece. Ka偶dy m贸g艂 stworzy膰 w艂asn膮 – opisuje Joanna, kierowniczka 艣wietlicy. Ogromnie si臋 cieszymy, 偶e mogli艣my zasponsorowa膰 Dzieciakom tyle rado艣ci!

Wata cukrowa na pikniku w Bielsku-Bia艂ej

Na koniec warto jeszcze wspomnie膰 o Stowarzyszeniu Hajstra, dzia艂aj膮cym na terenie Bielska-Bia艂ej, a z kt贸rymi nawi膮zali艣my ostatnio doskona艂膮 wsp贸艂prac臋. Z okazji Dnia Dziecka zorganizowali oni wielki piknik dla podopiecznych dziesi臋ciu plac贸wek, czyli oko艂o 300 Dzieci. Na miejscu pojawi艂a si臋 reprezentacja naszej Fundacji POCIECHA w osobach Asi i Darka, kt贸rzy byli odpowiedzialni za… wat臋 cukrow膮! Kolejki by艂y kilometrowe, a kontakt z Dzieciakami na wag臋 z艂ota. 鉂