Co robić kiedy tracę kontrolę nad dzieckiem?

Pierwszym krokiem jest skierowanie się do ośrodków środowiskowej opieki psychologicznej i psychoterapeutycznej. Jest to pierwszy, bezpłatny poziom referencyjny mający na celu ochronę zdrowia psychicznego dzieci i młodzieży.

W przypadku występowania u dziecka niepokojących objawów związanych z problemami psychicznymi, zamiast od razu zgłaszać się do szpitala psychiatrycznego, lepiej początkowo skierować kroki do takiego ośrodka i tam uzyskać profesjonalne wsparcie psychologów, psychoterapeutów i terapeutów środowiskowych.

Niepokojące objawy mogą obejmować takie zachowania jak np. głęboki smutek trwający co najmniej dwa tygodnie, bezsenność, znaczne zmiany masy ciała, tiki nerwowe, wyrywanie włosów, moczenie się starszych dzieci nie tylko w nocy, zainteresowanie tematami śmierci i wiele innych.

Od kwietnia 2020 roku, działa 139 takich punktów. Zgłaszać się, mogą rodzice dzieci oraz młodzież (osoby poniżej 18 r.ż. muszą posiadać zgodę opiekuna prawnego na korzystanie ze świadczeń).

Na stronie Ministerstwa Zdrowia, można znaleźć dokładną listę działających ośrodków. Wystarczy wejść na stronę: www.gov.pl i pobrać plik, który znajduje się u dołu strony: „Lista świadczeniodawców I poziom (9.02.2021)„.

Można również szukać ośrodków za pomocą Narodowego Funduszu Zdrowia, sprawdzając informację o zawartych umowach na stronie: www.NFZ.gov.pl.