Darmowy​ ​Program​ ​PIT​ ​dostarcza​ ​Instytut​ ​Wsparcia Organizacji​ ​Pozarządowych​ ​w​ ​ramach​ ​projektu​ ​PITax.pl​ ​dla​ ​OPP.

Dzieci z „Misia” zmieniają Wrocław

Opublikowano w: Bez kategorii
Tags: , , , ,

Skomplikowany świat programowania, funkcjonowanie robotów, poszukiwanie rozwiązań innowacyjnych… Brzmi skomplikowanie? Zdecydowanie nie dla naszych dzieci ze świetlicy środowiskowej „Miś” we Wrocławiu. Z ogromną przyjemnością mogliśmy podziwiać, jak kreatywne i pełne pomysłów są dziecięce umysły.

Dzięki Fundacji 4u4us nasze dzieci miały możliwość uczestniczenia w warsztatach Smart Kids 4 Smart City, które przeniosły ich w świat programowania i funkcjonowania robotów. Forma zajęć, a więc nauka za pomocą uwielbianych przez dzieci klocków LEGO, sprawiła, że zajęcia naszym podopiecznym upłynęły w mgnieniu oka.

– Uczyliśmy się programowania i robiliśmy roboty z klocków lego, którymi na co dzień lubię się bawić. Najbardziej podobało mi się to, że mogłam współpracować z moją koleżanką Weroniką. Fajnie jest robić coś razem – opowiada 9-letnia Sandra.

Szczególnie dumni jesteśmy z wykonanego przez nasze dzieci projektu pn. „Bezpieczeństwo”. Ma on na celu ochronę pieszych na drodze, a przede wszystkim dzieci. Rozwiązanie polega na umieszczeniu świateł na asfalcie tuż przed pasami. Gdy w pobliżu skrzyżowania nikt się nie znajduje, światła na jezdni świecą na zielono, natomiast gdy ktoś się zbliży, rozbłyskują na czerwono. Jakie to proste, a zarazem pomysłowe rozwiązanie!

Praca Bezpieczenstwo

Projekt ten niesie za sobą wiele zalet dla młodych osób. Pozwala on poznać skomplikowany świat programowania w prosty i przyjemny sposób, czyli poprzez zabawę. Rozwija on w dzieciach pasję, kreatywność i zaangażowanie. Co najważniejsze sprawia, że dzieci czują się wartościową częścią społeczeństwa.

Jako ciekawostkę powiemy też, że projekt naszych dzieci zostanie przekazany do Biura Rozwoju Miasta Wrocławia.

Zapisz się do Newslettera

Wyrażam zgodę na przechowywanie i przetwarzanie moich danych osobowych przez Fundację Pomocy Dzieciom POCIECHA, Wrocław 50-320, Przysługuje mi prawo dostępu do moich danych osobowych oraz ich edytowania lub usunięcia.