Fascynujący świat (pod)wodny i nie tylko

28 stycznia podopieczni świetlicy środowiskowej „Miś” przeżyli niezapomniane chwile we wrocławskim Hydropolis. Ta niezwykła wystawa poświęcona wodzie w znakomity sposób łączy zabawę z nauką. Pobyt dzieci w Hydropolis ufundowała firma AmRest.

– Już po raz kolejny dzięki firmie AmRest dzieci z „Misia” mogły liczyć na moc atrakcji – mówi Sławomira Wojtyś z Fundacji Pociecha. – Tym razem była to wizyta na interaktywnej wystawie-muzeum wody. Dzieci przez ponad godzinę z zadowoleniem zwiedzały poszczególne części wystawy, takie jak człowiek i woda, miasto i woda, stany wody, planeta wody, głębiny czy też strefa relaksu.

Na wystawie najmłodsi mogli m.in. obejrzeć historię inżynierii wodnej, filmy pokazujące podwodny świat, symulacje komputerowe przedstawiające np. mapę Wrocławia pokrywającego się wodą w trakcie powodzi tysiąclecia oraz system wodociągów miejskich i wiele innych ciekawych prezentacji. Była też np. możliwość zabawienia się w wirtualnego chemika poprzez tworzenie związków chemicznych z cząsteczek na dotykowym ekranie.

– To był dla dzieci niezapomniany czas. Dziękujemy w ich imieniu sponsorowi za dzień przygód w Hydropolis! – mówi Sławomira Wojtyś.

Wcześniej firma AmRest ufundowała dla podopiecznych Fundacji Pociecha m.in. wycieczkę po Wrocławiu z przewodnikiem, nowe buty czy zajęcia sportowe.