Zagrożenia samobójstwem, jak pomóc? ŚWIETLIX 4

Na początku listopada tego roku miała miejsce kolejna edycja szkoleń dla kierowników świetlic o nazwie ŚWIETLIX 4. Podczas wykładów poruszono niezwykle ważny temat zagrożenia samobójstwem wśród dzieci i młodzieży.

Prowadzącą webinar na ten trudny temat była Roksana Korulczyk, doświadczona psychoterapeutka poznawczo-behawioralna.  Podzieliła się ona swoim bogatym doświadczeniem w obszarze zagrożeń samobójstwem wśród najmłodszych. Korulczyk zauważyła, że samobójstwo można porównać do kamienia wrzuconego do wody. Na tafli tworzą się kręgi, symbolizujące najbliższą rodzinę, przyjaciół, środowiska szkolne, na które samobójstwo bliskiej osoby wpływa bardzo mocno.

W trakcie wykładu psychoterapeutka omówiła złożony proces zachowań samobójczych, włączając w to myśli, plany oraz działania. Poświęciła również uwagę tematom depresji i samookaleczania, a także zaproponowała, w jaki sposób można temu zapobiegać.

Jak pomóc bliskiej osobie?

Na zakończenie wykładu Korulczyk udzieliła praktycznych wskazówek dla osób, których bliscy zmagają się z trudnymi problemami. Najważniejsze rady to:

1. Nie wszystkie działania można podjąć od razu.
  2. Nie zniechęcaj się, jeśli na początku napotkasz opór.
  3. Okazuj pozytywne emocje.
  4. Jeżeli nie teraz – wróć do tematu za kilka dni.
  5. Słuchaj bez doradzania.
  6. Nie pocieszaj słowami typu „będzie dobrze, inni mają gorzej.”
  7. Okazuj bezwarunkowe wsparcie.

Dodatkowo Korulczyk poleciła aplikacje (Calm, Headspace, Innerhour, Mindfulness) i strony internetowe (zwjr.pl, www.porozmawiajmy.edu.pl, nastoletniazyl.pl), które mogą okazać się pomocne w procesie radzenia sobie z myślami samobójczymi.

Psychoterapeutka zachęciła do otwartej rozmowy na temat zagrożenia samobójstwem, podkreślając, że czasem samo wysłuchanie i zauważenie drugiego człowieka może być dla niego kluczowe. Nie warto bać się tego tematu, gdyż wsparcie i zrozumienie jest największą wartością dla osób przeżywających kryzysy psychiczne.

Więcej relacji z webinarów kursu ŚWIETLIX 4 na naszej stronie internetowej (przemoc) i (wolontariat).