Napisz testament

Home / Napisz testament

Od 2012 roku jesteśmy tam, gdzie potrzebują nas dzieci. Naszą misją jest wspieranie dzieci z rodzin ubogich i niewydolnych wychowawczo, które uczęszczają do świetlic środowiskowych. Zapewniamy dzieciom codzienny, ciepły posiłek, wyposażamy w paczki żywnościowe, wyprawkę szkolną, prezenty z okazji dnia dziecka, a w grudniu w prezenty świąteczne. Organizujemy wsparcie psychologiczne i wyjścia pozaświetlicowe. W okresie ferii  i wakacji zabieramy dzieci z ich często nieciekawych podwórek i pokazujemy ciekawe życie, pełne przygód podczas obozów. Korzystamy z programów zawierających elementy socjoterapeutyczne i wzmacniamy poczucie własnej wartości. Organizujemy wymiany międzynarodowe, aby dzieci mogły poznać nieznany świat. Pokazujemy inną perspektywę.

Jeśli pragniesz, by w przyszłości Twoje środki procentowały w życiu dzieci z trudnych środowisk, uwzględnij nas w swoim testamencie!

Sporządzenie testamentu pozwala przede wszystkim, każdemu z nas być spokojnym o to, co w przyszłości stanie się z naszym majątkiem. Dzięki testamentowi mamy gwarancję, że nasza wola co do przeznaczenia majątku w przyszłości zostanie zrealizowana. W państwach zachodnich jest normą, że w tym dokumencie obok rodziny i przyjaciół uwzględnia się też organizacje charytatywne.

Najczęściej zadawane pytania

• Dlaczego warto przygotować testament?

Dzięki przygotowaniu takiego dokumenty mamy pełną kontrolę nad tym co stanie się z naszym majątkiem. Czy wiesz, że jeżeli nie masz krewnych i nie przygotujesz testamentu, Twoje dobra przejdą na własność Gminy?

• Czy muszę Wam zapisać wszystko?

Możesz przekazać Fundacji POCIECHA jedną konkretną rzecz, może być to dowolna kwota, możesz również ustanowić Fundację jako osobę powołaną do spadku razem z innymi osobami. Oczywiście można również ustanowić nas jedynym spadkobiercom.

• Od czego zacząć?

Zastanów się czym dysponujesz? Mogą to być zarówno nieruchomości, oszczędności, rzeczy ruchome, jak i prawa oraz inne dobra, które po Twojej śmierci wejdą w skład
    tzw. masy spadkowej. Następnie zastanów się, czy posiadasz jakieś zadłużenia, a jeśli takie masz, oszacuj ich wartość – to taki punkt wyjściowy. Dopiero wtedy wiesz co możesz przekazać. Więcej informacji znajdziesz w informatorze poniżej.

Dowiedz się więcej z bezpłatnego informatora

Polecamy również

• Wywiad prowadzony przez redaktor Małgorzatę Ohme, z menager kampanii #ZapiszDobro Eweliną Szeratics, na platformie Onetu.
  • Wywiad na portalu kobieta.wp.pl z Panią Magdą, która sporządziła testament i jest jedną z bohaterek kampanii #ZapiszDobro.
  • Strona kampanii #ZapiszDobro
  • Nagranie miniwebinaru „Twoje życie ma sens”, w którym Prezes Fundacji POCIECHA, opowiadała jak działa nasza organizacja, jak jest finansowana i dlaczego zapisy testamentowe są ważnym źródłem rozwoju naszej instytucji: