Czwarta edycja Świetlixa za nami!

Bardzo nam miło, że po raz kolejny mogliśmy zorganizować szkolenie „Świetlix”! W tegorocznej już czwartej edycji wzięło udział 11 świetlic z całej Polski.

Program Świetlix jest naszym autorskim projektem, który ma na celu podniesienie kompetencji kierowników i wychowawców świetlic środowiskowych oraz placówek dziennej opieki dzieci i młodzieży. Wszystko po to, by potrzebujące dzieci mogły otrzymać jeszcze lepszą opiekę i wsparcie. W tym roku miała miejsce już czwarta edycja Świetlixa, składająca się z cyklu 7 wykładów. Prelekcje odbywały się na przełomie października i listopada 2023 roku. W szkoleniu wzięło udział 23 uczestników z 11 świetlic na terenie całej Polski.

Jak wyglądał kurs?

Szkolenie było podzielone na 2 części: merytoryczną i organizacyjną. W pierwszej poruszono ważne społecznie tematy, dotyczące psychologii dziecięcej. Pojawiły się zagadnienia uzależnień behawioralnych, przemocy i cyberprzemocy, a także zagrożenia samobójstwem. Prelegentkami były m.in. doświadczona psychoterapeutka poznawczo-behawioralna Roksana Korulczyk czy Paulina Sadowska z Fundacji „Dajemy Dzieciom Siłę”. Podczas szkolenia kierownicy i wychowawcy dowiedzieli się, jak pomóc dzieciom w kryzysowej sytuacji i w jaki sposób reagować.

Natomiast w części organizacyjnej wykłady poprowadziły pracowniczki naszej Fundacji POCIECHA, które opowiedziały o fundraisingu, marketingu i organizacji wyjazdów dla dzieci. Dzięki temu uczestnicy zdobyli wiedzę na temat pozyskiwania środków na działalność i nawiązywania relacji z biznesem. Poznali także programy graficzne i promocyjne, które w późniejszym czasie mogą im pomóc przeprowadzić skuteczniejszą kampanię promocyjną.

Szczegółowe tematy wykładów:

1. Czym są uzależnienia behawioralne?
  2. Praktyczne metody wdrażania profilaktyki uzależnień behawioralnych
  3. Zagrożenia popełnienia samobójstwa
  4. Przemoc i cyberprzemoc
  5. Organizacja kolonii i wyjść outdoorowych
  6. PR/Marketing
  7. Fundraising

Opinie o szkoleniu

Czwarta edycja Świetlixa przechodzi właśnie do historii. Niezmiernie się cieszymy, że po raz kolejny mogliśmy pomóc dzieciom w świetlicach poprzez przeszkolenie wychowawców i kierowników placówek. Jesteśmy przekonani, że wiedza, którą próbowaliśmy przekazać, na długo pozostanie w głowach uczestników. Później po zakończonym kursie zebraliśmy opinie, by następnym razem móc zorganizować szkolenie w jeszcze lepszy sposób.

To szkolenie pomogło mi uporządkować sobie różne rzeczy. Podczas całego kursu czułam się bardzo zaopiekowana. Jestem naprawdę zadowolona, dlatego serdecznie polecam kurs tym, którzy się zastanawiają

– Edyta, uczestniczka 4 edycji Świetlixa

Po szkoleniu udało nam się pozyskać sponsora, który zakupił słodycze do paczek świątecznych dla dzieci oraz zdobyć środki czystości dla dzieci z firmy Ziaja

– Joanna, uczestniczka 4 edycji Świetlixa

Prowadzącą i koordynatorką Projektu ŚWIETLIX 4 jest Natalia Rawdanowicz, która chętnie odpowie na wszelkie pytania.
Tel. +48 607 431 953, adres mailowy: nrawdanowicz@fundacjapociecha.pl